18. dec. 2008

Canon EOS 40D, moje mnenje in prvi rezultat


Pa sem ga le dočakal in seveda sem ga moral tudi preizkusiti. Nad samim aparatom sem vsekakor pozitivno presenečen, ima veliko pozitivnega, čeprav bom pa tudi kaj pogrešal od bivšega EOS 400D. Ker je ob prihodu iz službe že bila tema, sem lahko probal kako se kaj odnese v low light.

Beri dalje...

In bil sem prav presenečen ko se objektiv ni sukal sem ter tja ampak se je postavil kar precej pravilno. Po 2 urnem šklockanju in skakanju po menijuh, sem pomislil na čase ko sem še fotografiral z EOS 400D in kaj mi novi sploh prinaša "novega".

In po mojem mnenju so pozitivne stvari naslednje:
  • 6.3 fps, nekaj kar športni fotografi zelo potrebujejo
  • hiter in natančen AF
  • mini LCD na vrhu
  • hitro dostopne tipke za nastavitve
  • joystick in vrtljiv kolešček
  • večji okular
  • vodotestnost in odpornost proti prahu
  • hitro premikanje med fotografijami, očitno hitrejše od 400 tke
  • premik med slikami po sekvencah 10/100 fotk
  • x-sync 1/250 s
  • min čas 1/8000s
  • ISO 3200
  • občutljivost na šum
  • ter vsekakor LiveView, dokler ne probaš neveš kaj zamujaš dobesedno.
  • magnezijevo ohišje
Ker pa nikjer ni samo dobrih lastnosti še nekaj slabih:
  • pogrešam ob brisanju fotk Erase all
  • lcd ni ravno najboljši, sicer je večji vendar nima večje resolucije
  • grip mi ne leži toliko v roki, je pa originalni
To je nekaj na hitro verjamem da se bo pa lista dobrih in slabih lastnosti širila in spreminjala z
uporabo. Na fotki na začetku sem uporabil tudi novega tamrona, s katerim sem precej zadovoljen, vendar nimam kaj več pametnega materiala za pokazat, bo pa za vikend bo ko več časa.

8 komentarjev:

Anonimni pravi ...

"pogrešam ob brisanju fotk Erase all"

Saj imaš to funkcijo v meniju.
Pa še nenamernih izbrisov fotk malo manj veščih uporabnikov si rešen. :)

AndrejPotrč - Every Wednesday Photogrphy pravi ...

Naj ti dobro služi, jaz sem z njim zelo zadovoljen. Fajn fotka.

Žiga Mihelčič pravi ...

sm glih hotu rečt ja....vidm da ga še nisi čist dobr spoznou ker obstaja funkcija erase all:) hehe ...mene najbol mot ta LCD ko ma samo 240 000 pik in težko razbereš na LCDju tudi na max povečavi ali je slika ostra ali ne...zakaj nis raj 50ke uzel ma 920 000pik:) drgač pa fajn fotkič ja:) hehe men dobr služ :)

Primož pravi ...

hehe to vem da ma v meniju, brez skrbi, sam sem bil navajen met "pri roki " zadevo :D , 50 tka pa je konkretno večji vložek posebaj če še razmisliš z gripom, razen lcd ja pa ne prinaša nekih novitet ki bi me prepričale, oky maybe micro nastavitev lensov.

Anonimni pravi ...

40D je konkreten prehod s tvoje 400-ke. mimogrede, ti svetujem, da starega fotiča ne prodaš naprej, saj ti lahko služi kot recimo backup (sam imam tako 350D za backup), ker nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi.

tudi sam sem z mašino full zadovoljen, ko enkrat navadiš na to, koliko LCD "laže" tudi znaš ocenit, kaj in kako s fotografijo, pa še velikokrat si potem doma, za računalnikom presenečen, ker kakšna fotka izpade še ostrejša, kot sprva. :D

ti svetujem, da ga popolnoma raziščeš, da se ga navadiš ... potem bo užitek še večji. :D

Primož pravi ...

400tko sem isti dan prodal naprej, je res da je fajn met back up sam če nisi od fotografije plačan je nonsense. Raje sem z njega dobil nazaj kolko se je še dalo. Pa sem vložo v objektiv boljši.

Drugače pa upam da bom tega tolko spoznal kot sem 400 tko.

lp

Anonimni pravi ...

Jure M.
Me res zanima, v čem je tako konkreten prehod in kaj bo lahko sedaj več naredu, kar prej ni mogu. Konec koncev, na kvaliteti slike ne pridobi kaj dosti (APS-C še vedno), če ma več megapik, sam pomeni, da so pike na senzorju bolj nagužvane in je večja verjetnost za kakšno popačenje. hm ma 6fps, kar je v bistvu brezveze če se ne ukvarja z neko resno športno fotografijo, ma liveview, kar vzame ves čar SLR-ju (če hočeš gledat sliko preko lcd-ja si kupi kompakta), ISO 3200 (prej 1600) me res zanima kolkokrat je uporabu 1600 prej, in kolkokrat bo sedaj 3200, x-sync se je spustil na celo 1/250 (če že mam raj 400 pa speedlite, pa greš lahk tud do 1/2000 pa cenovno mislm da je cenej če 400D in 430EX nabaviš), mini LCD na vrhu...hm pol je treba skus fotoaparat premikat, gor dol, da vidiš tisti ekran...je bolš men tko kot pri 400D....

tako da zaključek..če si že delal preskok, bi raj al še mal počakal al pa rabljenega EOS 5D nabavu...v tem primeru bi naredu nek konkreten prehod...

moje mnenje na prehod

LP,pa veliko lepih fotk

Primož pravi ...

za 5D se enostavno nisem določil, ker rad fotografiram tudi šport,
hodim na tekme A reprezentance rally itd. tako da mi je hitrost še kako pomembna. sam se strinjam z jure M da je prehod konkreten.

Hvala za lepe želje.
Lp